Roderpedaler

Roderpedaler

Det kanske mest vanliga systemet för att styra en kajak med är Smarttrack, på det hela taget så fungerar det väldigt bra, lätt att ställa in för olika benlängd och man kan göra det när man sitter i kajaken. Nackdelen som jag tycker är att man sitter med benen brett isär och att den fasta delen av styrningen är liten och svårt att få ett ordentligt tryck med benen. Jag har haft Smarttrack i min Rockpool men valde att byta ut det mot ett annat system från Lettmann (inköpt hos Kanotcentrum i Göteborg) – det fanns ett annat pedalsystem som såg spännande ut som säljs av Expedition Kayaks i Australien (Big Foot Plate System) – dock dubbelt så dyrt.
Jag monterade i Lettmanns pedaler på mindre än 2 timmar (inklusive demontage av gamla pedalerna) och jag valde att limma fast skenan i botten av kajaken med Sikaflex 591 och sen var det bara att skarva befintliga roderlinor med de medförjande linorna från Lettmann. Inle fullt lika enkelt att justera pedalerna som på Smarttrack men ändå inga större problem – det kräver dock att man kliver ur kajaken.

Resultatet efter bytet till Lettmann blev att jag fick ett helt annat stöd för fötterna och jag tycker även att känslan i rodret blev klart bättre, nu kan Taranen paddlas mer ”Surfski-liknande” med fötterna tätt ihop (om man vill, det går självklart bra att flytta ut fötterna i kajaken) och möjligheten att trycka på med benen är mycket bättre. Enda orosmomentet är om ett limmat pedalsystem håller, men skulle det visa sig att det lossnar så kan Big Foot pedalerna bli aktuella då dessa fästs på en skena som passar i skruvhålen från Smarttrack.

*edit limningen av skenan har lossnat 1 gång under 1 års tid, men då har den ändå utsatts för stora påfrestningar med mycket rollövningar etc. – testade med att vara än mer noggrann med denna limning så vi får se om det håller

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *