Kajak på biltak

Kajak på biltak

Mina första lastbågar för kajak var en biltema-variant typ universial som skulle klämmas fast i kanten ovanför dörren (inga rails). Passformen var sådär tyckte jag och en dag med mycket sidvind så lossnade ena fästet på taket i 80km/h och med hjärtat i halsgropen lyckades jag stanna innan allt rasade av taket, vilket kunde ha slutat i en mindre katastrof.
Efter den incidenten så har jag införskaffat en bil med takrails och ett bättre takräcke från tillverkaren Montblanc och kajakhållare typ ”J-bars” från Thule och Jula. Allting sitter bättre med den lösningen men vid vissa längre transporter och mycket vind ute så brukar jag använda mig av ytterligare ett fäste. Ett hemtillverkat fäste som består av 2st ihopsvetsade cykelhållare som jag sätter på dragkroken (se bild) det gör att det blir stabilare med ett bredare fäste på taket, då jag har en rätt liten bil och en lång kajak. Jag hade nog gjort fästet lite annorlunda nu med facit i hand men ändå rätt nöjd (ändringen hade bestått av att göra den något bredare och med höj-sänkbara fästen för olika kajaker, för ”höjdjustering” fick jag fixa en bockad skena klädd i skumplast som skruvades fast på utsidan av cykelhållaren)

Den här lösningen är jag tacksam för att vi hade på bilen vid resan till Norge där vindarna uppe på fjället tog tag i kajaken så hela bilen gungade, då kändes det fint med ett extra fäste längre bak på bilen, särskilt med en lång och tung K2 på taket som ger ett väldigt vindfång vid kraftiga sidvindar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *