Portabel Solcell
2023-09-10
Portabla solceller är trevliga att ha med sig om man är ute på en längre tur annars räcker det oftast med en laddad powerbank för laddning av mobiltelefon, sportklocka mm. – jaaa, jag gillar prylar och elektronik 😏
Jag har tidigare köpt en rad solceller av varierande kvalitet och storlek, det senaste köpet blev en kraftigare solcell från Allpowers på hela 21W. Solcellen är vikbar i 3 delar och har ett inbyggt batteri på 10000mAh som innehåller 3st utgångar:
. Utgång 1: USB-A hona, DC 5V/2A
. Utgång 2: USB-A hona, DC 5V/3A, 9V/2A, 12V/1.5A QC
. Utgång 3: USB-C hona, DC 5V/3A, 9V/2A, 12V/1.5A, 18W PD
. Vikt: 790g
. Storlek: 31 x 18 x 3.3cm
. Storlek utfälld: 58 x 32 x 2cm
Det medföljer 2st kabinhakar och en USB kabel, den inbyggda powerbanken har dioder som indikerar hur mycket som är laddat och om man ansluter en last typ en telefon eller extern powerbank så prioriteras dessa före den interna powerbanken.
IP-klassen (täthet/ förmågan att bla tåla vatten) är lite förvirrande på en del sidor anges IP54 vilket är ok men även IP66 (vilket är riktigt bra) står angivet. Visst kan man säkert ha solcellen på däck en lugn dag då den borde tåla stänk och lätt regn med en IP54 klass. Jag har även klätt in mesch-nätet med gorilla-tejp som omsluter den inbyggda powerbanken och stängs med en dragkedja, vilket säkert ökar tätheten mot vatten.
När tar en tillverkare fram en solcell med inbyggd powerbank där USB- anslutningarna är helt skyddade mot vatten med minst IP67 klass som då skulle kunna ligga på kajakdäcket även i stökig sjö? Säkert hade denna solcell kunnat vara det om dom bara sätter dit en tät dragkedja och byter ut meschnätet mot något bättre, jag får skriva till dom och föreslå en förbättring 😀
Nu har jag endast testat solpanelen 2 gånger hemma i trädgården och testet skedde bägge gångerna i mulet/växlande molnighet, jag anslöt en extern powerbank på 20000 mAh som har en display med laddstyrkan angivet från 0 till 100%. Bägge gångerna så laddade jag under 2 timmar och ena gången så ökade procenten på powerbanken med 7% och andra gången med 9% vilket motsvarar ungefär 1500mAh – 2000mAh (vilket laddar upp en Iphone med 50-70%) vilket måste anses som väldigt bra en mulen dag. Ska man testa den ännu mer vetenskapligt så skall man såklart rigga den och ansluta mätinstrument men det här ger iaf en indikation på kapaciteten. Jag skall även testa den i soligt väder framöver.
Bilden visar hur himlen såg ut när jag testade solcellen, solen bröt dock igenom några gånger