Ängsö
2024-04-13
Jag gissade att isarna hade gått upp vid Solö och visst var det isfritt, så jag påbörjade paddlingen ner mot Ängsö från badplatsen vid Solö som ligger utefter väg 278 mot Furusund, en perfekt startplats för paddling om man är sugen på att paddla inomskärs med en mängd skogsbeklädda öar att snirkla sig runt som är väl skyddade vid hårda vindar, det är tex ungefär 2,5 mil ut till Rödlöga så här har skärgården ett rejält ”djup” (sen kan man fortsätta rakt ut i samma riktning till Sv Högarna – ytterligare 2,5 mil om man är riktigt paddelsugen), parkeringen är gratis och det är bara 20m ner till vattnet.
En rätt blåsig och byig vind från väst gjorde resan bitvis rätt jobbig och vädret pendlade mellan sol och regnskurar. Jag brukar försöka få till en tidig vår-tripp ner till Ängsö som är ett väldigt fint naturreservat att besöka, och årets tur var nog den tidigaste på året jag har gjort med fördelen att hela ön var tom på folk som annars är rätt välbesökt. Det blev nästan 2 mils paddling i kroppen och det blev rätt tungjobbat i den byiga motvinden (det känns ibland som om vinden ständigt vrider sig emot den stackars kajaktisten). Undrar om Aeolos hade ett finger med i spelet?: En av deras undersåtar Aeolus var stormvindarnas gud och han vaktade vindarna genom att stänga in dem på ön Aeolia. Zeus begärde ibland att vindarna, som var demoner, skulle släppas lösa. Vindarna var i sin tur söner till monstret Typheous
Efter resan lyckades jag äntligen hitta funktionen på min GoPro Max 360 kamera där den tidigare envisades med att gå tillbaka till ”vanligt” kameraläge när man styrde den via fjärrkontrollen, så nu startar den upp direkt i 360 läget även när man ”väcker upp den” via fjärren, missade tex bara på den här paddelturen en nära överflygning av en havsörn framför kajaken som jag trodde jag hade fångat på film – sen visade det sig bara vara mitt trista plyte i bild….
Växlande molnighet med regnskurar och ca 10 plusgrader 6-12 m/s V
Om Ängsö nationalpark (saxat från deras hemsida)
Ängsö nationalpark ligger i Stockholms skärgård, i hjärtat av Roslagen. Ön erbjuder ett vackert odlingslandskap med blommande slåtterängar, beteshagar och hamlade träd.
Parken är en av våra äldsta nationalparker och bildades 1909 för att bevara den vackra miljön.
Under våren och försommaren står markerna i full prakt, med blommande ängar och hagar. Men Ängsö är mer än så. Den varierande naturen med lövlundar, gammelbarrskog och havsvikar erbjuder populära boplatser för fåglar och en del av ön utgörs av ett fågelskyddsområde.
Nationalparken med sina 190 hektar mark, varav 73 hektar är landyta, är en av landets minsta nationalparker. Landytan består av ängsmark, hagmark och ädellövbackar, barrskog, lövskog och åkermark och vassområden.